EKY:N HALLITUKSEN 2019 ETIKETTIOHJEET VUOSIJUHLILLE

Yleisohjeena annettakoon, että Eläinlääketieteen kandidaattiyhdistyksen vuosijuhlilla käytöksen on oltava asiallista ja pukeutumisen juhlavaa. On kuitenkin suositeltavaa perehtyä oheen kirjattuun etikettiin, johon on nostettu EKY:n hallituksen 2019 mielestä etiketin tärkeimmät kohdat. Googlaamalla ”vuosijuhlaetiketti” löytyy runsaasti eri järjestöjen etikettisääntöjä, mikäli haluat tietää tarkemmin etikettien metkuista, mutta EKY:n vuosijuhlilla pärjää oikein hyvin, mikäli noudattaa tämän asiakirjan ohjeita.

Vuosijuhlapäivän rakenteesta

Vuosijuhlapäivä alkaa cocktail-tilaisuudella eli kokkareilla. Kokkarit on yleensä rajattu EKY-aktiiveille ja kutsuvieraille, jotka esittävät tilaisuudessa tervehdyksensä hallitukselle. Kutsuvierailla on yleensä mukanaan jonkilaisia juhlatuomisia, joita hallitus saa tilaisuudessa ihastella.

Kokkareilta siirrytään vuosijuhlan pääjuhlaan. Pääjuhla on sitsejä muistuttava akateeminen pöytäjuhla, jossa lauletaan (ota siis laulukirja mukaan), pidetään puheita, palkitaan ansiokkaita EKY:n jäseniä, ja syödään kolmen ruokalajin illallinen. Juhlapaikasta riippuen iltajuhla voi päättyä tansseihin, joissa tanssitaan vanhoista tansseista tuttuja tansseja.

Pääjuhlan jälkeen jatkoilla halukkaat pääsevät juhlimaan aamun pikkutunneille asti!

Seuraavan aamun oloa helpottamassa on vuosijuhlasillis eli silliaamiainen. Silliksellä korjataan nestetasapainoa (esimerkiksi kuohuvalla) ja tarjolla on myös sielua parantava brunssi.

Pukeutumisesta

Cocktail-tilaisuudessa ja pöytäjuhlassa

Etiketin mukaan vuosijuhlan pöytäjuhlassa juhla-asuna miehillä on frakki tai tumma puku ja naisilla näin ollen pitkä, nilkkoihin asti ylettyvä iltapuku. Paljaat olkapäät tulisi olla peitettyinä cocktailtilaisuudessa. Pöytäjuhlan alkaessa hartiahuivin voi riisua. Etiketin mukaan pitkät hiukset olisi kiinnitettävä ylös kampaukseksi. Mahdolliset akateemiset kunniamerkit ja järjestöruusukkeet kiinnitetään vasempaan rintamukseen. EKY:n järjestönauha on kapea keltavihreä nauha, jota halutessaan saa ostaa tilavastaavalta 2€ hintaan. Järjestönauha ei ole EKY:n omilla vuosijuhlilla välttämätön, mutta edustaessa muiden järjestöjen vuosijuhlilla nauhalla voi tunnistautua tietyn järjestön edustajaksi. Miehillä järjestönauha kulkee oikealta olkapäältä vasemmalle lanteille. Järjestönauha ei saisi osua paljaaseen ihoon, eli olkaimettoman juhla-asun kanssa käytetään

ruusukemuotoista nauhaa. Nykyisillä ja entisillä hallituksen jäsenillä voi olla nauhassa tai ruusukkeen keskipalassa heille aikanaan jaettu hallituspinssi.

Jatkoilla

Jatkoille juhlapuvun voi vaihtaa vapaamuotoisemmaksi. Tämä on jopa suositeltavaa, jotta iltapuku ei tärväänny jatkojen juhlahumussa!

Silliksellä

Silliksellä ei ole erityistä pukukoodia, mutta useimmat viihtyvät tällöin rennosti haalareissa.

Käytöksestä

Juhla on tarkkaan aikataulutettu, joten vieraiden on oltava juhlapaikalla ajoissa. Pöytäseuralle on kohteliasta esittäytyä ja ruokailu on soveliasta aloittaa vasta kun muutkin pöydässä ovat saaneet annoksensa. Lämpimän ruoan voi aloittaa, kun vierustovereilla on myös ruokaa edessä.

Vuosijuhlilla on kunnioitettava puhujia, esiintyjiä, laulattajia ja muita vastaavia. Laulun, puheen tai esityksen aikana ei siis keskustella, eikä pöydästä ole suotavaa poistua muiden kuin pöytäohjelmaan merkittyjen taukojen aikana. Mikäli on kuitenkin pakottava tarve nousta pöydästä, tulee tämä tehdä huomaamattomasti ja ohjelmanumeroiden välissä. Pöytään ei ole myöskään sopivaa saapua kesken ohjelmanumeron, vaan tällöin on odotettava sivussa, että numero on saatu päätökseen.

Vuosijuhlilla toivotaan reipasta ja raikuvaa laulantaa, mutta mikäli juhlaväellä herää ohjelmaan kuulumattomia laulutoiveita, tulee nämä esittää laulunjohtajalle, jotta juhla pysyy aikataulussaan.

Laulujen jälkeen skoolataan kuten on EKY:n sitseilläkin tapana, eli skoolauksen purkaen.

Varsojen osallistumisesta vuosijuhlaan

Varsat toimivat perinteisesti EKY:n vuosijuhlilla talkooapuna. Juhlatoimikuntavastaava välittää tiedon varsavuosikurssille eri vuosijuhlatehtävistä, joihin varsat ilmoittautuvat. Varsa saa osallistua vuosijuhlille, mikäli hän on EKY:n hallituksen jäsen tai virkailija. Myös hallinnon opiskelijaedustajilla on virkailijastatus. Muussa tapauksessa varsa toimii talkooapuna juhlilla.