1. vuosi

Ensimmäiseltä vuodelta eläinlääkiksessä voi odottaa kaikkea, mutta samalla kannattaa unohtaa kaikki odotuksensa. Vaikka eläinlääkäreiksi pyrimmekin, ei ensimmäisenä vuonna pääse ainakaan lämpimiä karvapalloja montaakaan kertaa paijaamaan. Pakastekypsänä ne ilmestyvät dissektioissa pöydälle, mutta hellyttäväksi ei niitä kokemuksia voi kuvata.

Syksy alkaa orientoivalla viikolla, jonka aikana tutustutaan kampukseen ja tiedekunnan tapoihin. Lisäksi mahtavat tutorit ovat suunnitelleet viikon jokaiselle päivälle iltaohjelmaa, jonka aikana pääsee tutustumaan vuosikurssilaisiin lähemmin. Oikeat opinnot alkavat suhteellisen rennolla histologialla, eli kudosopilla. Kurssin aikana pääsee vetristämään lukioajan mikroskopointitaitoja ja kaivamaan vaaleanpunasävyiset puuvärit kaapista, kun erilaisia kudoksia pääsee piirtelemään, jokainen taiteellisen lahjakkuutensa sallimissa rajoissa. Alkuvuodesta opiskellaan myös solun aineenvaihdunnan saloja (sitä kun kuvitteli, että sitruunahappokierron kumppaneineen saisi Galenoksen jälkeen unohtaa).

Latinaa aikaisemmin opiskelleille ei luuopin kurssi ja sen mukana tulevat miljoonat latinalaiset nimet ja sanat saa harmaita hiuksia aikaan, mutta tavallinen tallaaja pääsee kurssin aikana viettämään hetken jos toisenkin suomi-latina-suomi lääketiede-sanakirjan parissa. Tällä kurssilla tulevat ramus cranialis ossis pubis ja muut luuhirviöt tutuiksi. Luita seuraavalla lihaskurssilla pääsee vihdoinkin eläimiin käsiksi. Kuinka tohtorimaiselta se tuntuukaan, kun skalpelli yhdessä ja pinsetit toisessa kädessä seisoo ryhmineen verta valuvat hevosenjalan ympärillä ja etsii sieltä hankosidettä ja muita jalan lihaksia ja jänteitä. Lihaskurssi on mitä luultavimmin hauskin syksyn kursseista.

Syksyyn mahtuu myös monelle päänvaivaa aiheuttava neurobiologian kurssi. Mutta kun vain jaksaa niitä hermoja päntätä ääneen, niin itsensä lisäksi ne painuvat mieleen myös perheenjäsenille, ystäville ja yksi jos toinenkin koira ja hevonen on saanut hermoja kuunnella. Ennen joululomaa alkaa vielä verenkierron ja hengityksen jakso. Joululomalla levänneenä ovat aivot koulun alkaessa valmiit absorboimaan yhtä sun toista. Kun verenkierron jakso on tentitty, on lakanassa seuraavana vuorossa kehitysbiologia (ei tenttiä:)) sekä solu- ja molekyylibiologia. Tuttavallisemmin  SoMo:n aikana opiskelijoille avautuvat transkription ja translaation salat. Ruoansulatus-kurssi puolestaan kertoo lehmän neljästä mahasta ja hevosen isosta paksusuolesta.

Kaikki, mitä ei muihin kursseihin ole saatu mahdutettua, löytyy Endokrinologian, lisääntymisen ja homeostaasin kurssilta. Vajaan kuukauden aikana sitä oppii kaiken hormoneista, lisääntymisen anatomiasta ja fysiologiasta, hormoneista, kehon tasapainon ylläpidosta ja hormoneista. Vuoden viimeisiä kursseja on vertaileva anatomia. Tämän kurssin aikana tutustutaan vaihtelun vuoksi lintuun ja kalaan, kun ”normaaleilla” kursseilla on keskitytty kissaan, koiraan, lehmään, heppaan ja sikaan. Vertailevan leikkelypäivinä pääsee puhaltamaan pillillä kanan ilmapusseihin ja nyhtämään siitä höyheniä, joita päivän jälkeen löytyy vähän kaikkialta.

Vuoden viimeinen kurssi eläintenpito, etologia ja eläinsuojelu perehdyttää opiskelijan tarkemmin etenkin tuotantoeläinten pito-olosuhteisiin. Kurssiin kuuluvat myös kahden viikon navetta- ja sikalaharjoittelut, joille iso osa opiskelijoista suuntaa kesäloman alettua.

Täytyy kuitenkin muistaa, että ensimmäinen vuosi sisältää vain marginaalisen osan itse opiskelua. Monelle ensimmäinen vuosi yliopisto-opiskelijana tarjoaa enemmän juhlia, kun vain kalenteriin saa mahtumaan. Must go –juttuja ovat kuitenkin mm. NVM, eli nordisk veterinär mesterskap, joka siis on pohjoismaiden eläinlääkisopiskelijoiden välinen urheilukilpailu, jossa tietenkin urheilu on keskipisteessä; varsajaiset, jotka siis ovat meidän tiedekunnan fuksiaiset. Muuta kokemisen arvosta on Helppo-keskiviikko, A-tarjous, laskiainen, vuosijuhlat, yösuunnistus, Helsinginkadun Appro, laidunkauden avajaiset, prewappu, vappu, postwappu morkkisralli, sitsit… Hauskaa riittää melkeinpä enemmän, kun mihin ehtii osallistumaan.